Header


Kokosnöt Ekologiskt kokosfett

Kallpressat ekologiskt kokosfett är nyttigt på många sätt. Det är inte bara den i särklass mest hälsosamma fettet, utan också ett av de näringsmässigt bästa födoämnena.

Laurinsyra - en nyckelkomponent i kokosfettet. Laurinsyran är huvudorsaken till kokosfettets många hälsoegenskaper. Den har sin motsvarighet i bröstmjölk, där den ingår som livsviktig ingridiens. Laurinsyran är ett essentiellt näringsämne för såväl spädbarn som vuxna.

Den är läkande och nyttig och kan användas bland annat vid:

Vid rumstemperatur är kokosfettet gråvitt och fast, men när temperaturen stiger över 25 grader övergår den i flytande form.
En huvuduppgift för antioxidanter är att avbryta och hindra oxidationsprocessen i cellerna, kokosfett har den förmågan.

Kokosfett omvandlas till energi och hjälper dig att behålla hälsan på ett sätt som inget annat fett kan. Kokosfettet bildar heller inga transfettsyror.

Fettet är utmärkt att använda vid massage, den gör huden mjukare och skapar en barriär mot infektioner. Därför kan den med fördel användas till att smörja en ny tattuering och är naturligt jämfört med traditionella salvor som brukar användas. Kokosfettets små molekyler gör att det lätt tas upp av huden och har därmed en mjukgörande verkan, den hjälper till att hålla bindväven stark och mjuk. I vissa fall kan den även reparera skadad hud då fettet absorberas av bindvävens cellstruktur, den tränger in djupt och stärker därmed underliggande vävnad. För att komma tillrätta med torr, grovporig och rynkig hud är fettet ett bra hjälpmedel. Även vid eksem och psoriasis har kokosfettet visat sig vara till stor hjälp.

Kokosfettet är mycket motståndskraftigt i samband med uppvärmning, den börjar oxideras först över 198 grader. Använd vid sautering av grönsaker, stekning av kött och fisk, till salladsdressing, tillsätt 1 msk vi kokning av ris, eller i gröten och vid mixning av näringsdrinkar och smoothies.

Fettet är även utmärkt som hårstärkande medel och för att motverka mjällbildning. Värm fettet i vattenbad vid hårinpackning.

En lagom terapeutisk dos är 3-4 msk per dag. Detta tillgodoser en tillräcklig tillförsel av laurinsyra för att bygga upp immunsystemet. Energin ökar och det blir lättare att ta sig an de uppgifter man står inför. När du blir van vid den energinivå som kokosfettet skapar kommer du att äta mindre av de födoämnen som innehåller socker och stärkelse. Kroppen reglerar och sköter om anpassningen; en naturlig övergång till en sundare kosthållning.

OBS, silverpaketet i mataffären är inte samma sort och har därför heller inte samma egenskaper.